Nederland kent veel radiostations. De geschiedenis van de radio gaat al jaren terug en sindsdien is het ook eenvoudiger om een nieuw radiostation te starten. Voor de luisteraars is er hierdoor een ruime keuze beschikbaar. Ieder radiostation heeft daarbij ook wat anders te bieden. Er zijn echter radiostations die al jarenlang bestaan en daarbij trouw gebleven zijn aan hun beginjaren. Maar wat is nou echt het oudste radiostation van Nederland? Deze vinden we terug in Hilversum, waar al sinds 1938 een mooi gebouw staat, dat nog altijd in gebruik is door de AVRO. Vanuit hier zijn al meerdere zenders ontstaan.

Unieke vormen en gebruik materialen

Studio 2 is sinds een lange tijd opgenomen bij Rijksmonumenten. De omroep zelf was opgezet in 1928 en sinds 1938 is het gebouw opgesteld. De lage bakstenen muur zorgt daarbij voor de afbakening. Het ziet er vanaf de bovenkant uit als een vioolkist en is daardoor uniek op de plattegrond van het Mediapark. Het gebouw bestaat uit meerdere lagen van verschillende materialen en het gedeelte boven het dakniveau kent een open constructie. Hierdoor heb je veel unieke vormen. Het is onwaarschijnlijk dat dit gebouw ooit gesloopt gaat worden of van vorm gaat veranderen bij verbouwing.  

Een gebouw met geschiedenis

Studio 2 van de AVRO kent al een lange geschiedenis. Het gebouw is langere tijd in gebruik geweest, totdat het tijd was om het gehele gebouw te renoveren. Hiervoor moest wel aan de ‘oude staat’ voldaan worden. Het monumentale gebouw werd daarom helemaal teruggebracht naar het traditionele. Het oudste radiostation van Nederland kon daarom nog altijd gebruikt worden. Dit is bij andere gebouwen nog wel eens anders. De meeste radiozenders zitten namelijk gevestigd in gebouwen die met andere zenders gedeeld worden, waaronder het gehele Mediapark in Hilversum met alle tv- en radiozenders.


administrator